Bezienswaardigheden in de streek

Torgny, één van de mooiste dorpjes in Wallonië.

Torgny, met een bevolking van slechts 220 inwoners, is gelegen aan de Zuid-West kant van een vallei die ontstond door het riviertje « La Chiers ». Het dorpje hangt als het ware aan het zachte gedeelte van de derde « cuesta bajocienne », die zo typisch is voor deze regio. Een cuesta is een verlenging van een heuvel met assymetrische zijden.

Ga naar de Torgny website
Torgny Torgny Torgny

De cisterianen abdij van Orval

De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Orval is een trappistenklooster gelegen in Villers-devant-Orval in de provincie Luxemburg. Gesticht door de benedictijnen tijdens de 10e eeuw, gaat ze over naar de orde van de Citeaux in 1132 met de aankomst van de de broeders van de Drie fonteinen abdij. Deze monniken worden vervolgens verjaagd en hun bezittingen worden aangeslagen als « nationaal goed » tijdens de onrust die volgt na de Franse revolutie. De gebouwen worden vernietigd en verlaten.

De abdij wordt opnieuw gebouwd en de monniken traditie hersteld in het jaar 1926 door een citerianen-trappisten gemeenschap.

Ga naar de abdij van Orval website
Orval Orval Orval

De basiliek van Avioth

De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Avioth is een religieus gebouw in Gotische stijl , opgericht gedurende de 15e eeuw en gelegen in het noorden van het Franse Meuse (Maas) departement in het voormalige hertogschap van Chiny. Het is een geklasseerd historisch monument volgens de eerste lijst van 1840.

Avioth Avioth Avioth

Montmedy : Oude versterkte stad met haar stadswallen.

De werkelijke poort die leidt naar het toerisme in Noord Lotharingen. Zeer lange tijd begeerd door de Franse Koning, is deze prachtige versterkte stad daterend uit het Spaanse tijdperk, één van de mooiste historische getuigen uit de 16e eeuw.

Ondanks de twee wereldoorlogen is deze « citadel » zeer goed bewaard gebleven.

Vandaag verwacht deze plaats enkel om veroverd te worden door toeristen. Er is een bewegwijzerde wandeling aangebracht rond de stadswallen, die elkéén zal kunnen appreciëren omwille van de panoramische vergezichten vanaf deze strategische plek. Men zal de omvang van de werken, georganiseerd door Karel De Grote, Vauban en serré de Rivières kunnen begrijpen.

Montmedy Montmedy Montmedy

Marville : Dorp uit de Spaanse Renaissance

Het dorp Marville in Belgisch Lotharingen, ooit een Spaanse concentratie, heeft als karaktertrek Renaissance archtiectuur. Gedurende de 16e eeuw is het een welstellend dorp met 2000 inwoners, met vele adelijke families, hoge burgerij en handelaars die er zich vestigen. Saint-Nicolas is een bezienswaardige Gotische kerk uit de 13e tot 16e eeuw.

Op 2 km van het dorp bevindt zich een Romeinse kerk, Saint-Hilaire genoemd (uit de 12e eeuw), met zijn omringend kerkhof : prachtige grafstenen en ook een bewaarplaats voor geraamtes uit de 15e eeuw. Ondanks het feit dat de meeste bewaarplaatsen voor geraamtes vandaag niet meer bestaan, bevinden er zich in Marville ongeveer 40.000 schedels en lange botten.

Marville Marville Marville

Longuyon : Het fort van Fermont en de Maginot defensie lijn

Oorlogsheldendorp dat gedeeltelijk afgebrand en geplunderd werd in het begin van de oorlog. Een groot aantal van de inwoners werd gefusileerd, en dit bloedvergieten heeft geleid tot de uiteindelijke herkenning van hun land.

Fermont Fermont

De Semois vallei : Chiny, Lacuisine, Chassepierre

De Semois rivier vindt zijn bron in de stad Arlon in België, onder de grond van de straat Rue Sonnetty. Vervolgens vloeit de rivier door de Gaume streek, waar zich het langste gedeelte bevindt, om tenslotte de Ardennen binnen te vloeien. De Semois stroomt door verschillende dorpen zoals : Fouches, Sampont, Étalle, Tintigny, Chiny, Lacuisine, Florenville, Herbeumont, Cugnon, Auby-sur-Semois, Dohan, Bouillon, Poupehan, Frahan, Vresse-sur-Semois en Bohan.

De rivier stroomt Frankrijk binnen ter hoogte van het dorp Les Hautes Rivières om zich 10km verder in de Maas te storten.

De totale lengte van de Semois rivier is 210km, waarvan 200 kilometer in België.

Chassepierre Lacuisine Chiny